Doorgaan naar inhoud
Bij besteding vanaf €50,- ontvang jij een gratis shakebeker! Bij besteding vanaf €45,- gratis verzending!
Bij besteding vanaf €50,- ontvang jij een gratis shakebeker! Bij besteding vanaf €45,- gratis verzending!
HOEVEEL EIWITTEN HEB JE PER DAG NODIG?

HOEVEEL EIWITTEN HEB JE PER DAG NODIG?

WAT ZIJN EIWITTEN?

Voordat we gaan kijken naar hoeveel eiwitten per dag jij nodig hebt, duiken we even kort in deze voedingsstof. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en behoren tot de macronutriënten. Hier horen ook vetten en koolhydraten bij. Deze macro’s zijn de drie belangrijkste bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze leveren energie en zijn betrokken bij fysiologische processen in je lichaam. 

Eiwitten, koolhydraten en vetten leveren allemaal energie. 1 gram eiwit levert 4 kcal net zoals 1 gram koolhydraat dat doet. Vet bevat meer energie, namelijk 9 kcal per gram. Naast energie levert proteïne verschillende aminozuren. Dit zijn de kleine deeltjes waar eiwit uit opgebouwd is. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren die allemaal een rol spelen in het functioneren van je lichaam. 

Wil jij meer weten over de verschillende aminozuren en wat ze doen in het menselijk lichaam? In deze blog lees je alles over deze bouwstenen van eiwitten

HOEVEEL GRAM EIWIT HEB JE PER DAG NODIG?

Oké, als bodybuilder, krachtsporter of zelfs als beginnende sporter in de gym hoor je dat je eiwit belangrijk voor je spiergroei is. Termen als EIWITTEN HOOG vliegen je om de oren en veel sporters denken dan ook dat ze gigantische hoeveelheden proteïne binnen moeten krijgen om resultaat te zien. Maar is dit zo? Hoeveel gram eiwit per dag is nodig in een gezond voedingsschema?

Als eerst wordt gesteld dat de gemiddelde volwassene ongeveer 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Dit betreft de hoeveelheid eiwitten per dag voor niet-sportende volwassenen. Ben je actiever? Dan neemt je dagelijkse eiwitbehoefte snel toe. Zo heeft een duursporter ongeveer 1,4 tot 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Doe jij aan krachttraining om meer spiermassa op te bouwen? Dan heb je zelfs 1,6 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. 

  • Niet sporter = 0,83 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
  • Deeltijd sporter = 1 - 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
  • Duursporter = 1,4 - 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
  • Krachtsporter = 1,6 - 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht

VERSCHIL EIWITINNAME TUSSEN MAN EN VROUW?

Nu je de richtlijn weet voor hoeveel eiwitten per dag jij als sporter binnen moet krijgen, kun je dit toepassen in jouw eetpatroon. We krijgen vaak de vraag of de eiwitbehoefte voor mannen en vrouwen verschillend is. Nee, dit is niet zo zoals blijkt uit vele onderzoeken. Zowel voor mannen als vrouwen gelden de eerder beschreven richtlijnen voor eiwitinname. 

In het verleden werd gedacht dat vrouwen minder eiwitten nodig hadden. Dit had voornamelijk te maken met de verdeling tussen vet- en spiermassa. Vrouwen hebben van nature meer vetmassa en minder spiermassa, waardoor zij dus ongeveer 15% minder eiwit nodig zouden hebben. Het blijkt echter dat de eiwitbehoefte voor man en vrouw gelijk is. 

Vaak zal dit in de praktijk echter alsnog betekenen dat vrouwen minder proteïnen per dag nodig hebben dan mannen. Maar dit heeft dan te maken met het feit dat vrouwen gemiddeld lichter zijn dan mannen.

 

WHEY PROTEIN VAN BODYHOUSE.NL.

Hoewel het prima mogelijk is om genoeg proteïnen uit ‘normale’ voeding te halen, kiezen voor sporters voor het gebruik van eiwitshakes. Whey Protein is namelijk een ideaal supplement om op makkelijke manier extra eiwitten binnen te krijgen. Zeker tijdens dagen waarop je weinig tijd hebt om genoeg eiwitrijke maaltijden te nuttigen is zo’n eiwitshake erg handig.

Vorig artikel Is een Calorie echt een Calorie?